Jaki wybrać szablon na bloga kulinarnego
Temat pisania o przepisach kucharskich jest bardzo popularny w polskim internecie oraz globalnie. Istnieje nie tylko bardzo dużo stron internetowych, które specjalizują się w tym temacie, ale również bardzo dużo użytkowników internetu szuka online informacji w tym zakresie.
Oto niektóre frazy związane z tym tematem i wyszukiwania na nie w skali miesiąca w Polsce:
- Co zrobić na obiad: 2900
- Ciasto na pierogi: 22.200
- Przepis na sernik: 9900
- Przepis na pączki: 5400
- Kotlet schabowy kalorie: 880.
Jak widzisz, niektóre frazy cieszą się większym, a inne mniejszym zainteresowaniem, jednak w każdym przypdku są to spore liczby w skali rynku polskich słów kluczowych. A są to tylko przykładowo wybrane przeze mnie sformułowania. Są tysiące innych powiązanych z tematem gotowania, pieczenia i kucharskich wyczynów.
Tradycyjne książki kucharskie versus online
Ja od dłuższego czasu, bardzo rzadko korzystam z tradycyjnych książek kucharskich. Szukam natomiast przepisów w internecie na blogach kulinarnych. To, co mi się podoba, to łatwość dotarcia do wielu podobnych przepisów i możliwość wyboru najodpowiedniejszego w danej chwili. Dodatkowo przydatnym aspektem jest możliwość sprawdzenia komentarzy i wyczytania dodatkowych wskazówek. Możliwość obejrzenia zdjęć.
To, czego nie lubię na odwiedzanych blogach kucharskich to:
- przepisów napisanych maszynowo, tak jakby przepisanych ciurkiem z książki kucharskiej, (podobają mi się te, które są napisane własnym, indywidualnym językiem, wskazującym na to, że autor naprawdę wypróbował przepisu),
- braku zdjęć albo umieszczenie takich, które nie wyglądają apetycznie,
- sytuacji, w której w wyszukiwarce jest link do konkretnego przepisu, ale po kliknięciu trafiam na stronę serwisu, gdzie są prezentowane skrótowo dziesiątki przepisów do wyboru z różnych kategorii, ale nie to, czego szukam,
- mnóstwo wyświetlających się w różnych miejscach reklam.
Kryteria wyboru szablonu na bloga kulinarnego
Wybierając szablon na bloga kulinarnego możesz skorzystać ze specjalnie opracowanych w tym celu szablonów albo wybrać inny ogólny, ale pasujący szablon, który możesz lekko dostosować.
Przewagą profesjonalnych szablonów kulinarnych jest jednak to, że zawierają dodatkowe specjalnie zakodowane elementy, które uatrakcyjniają wygląd przepisów kuchennych i pozwalają na łatwiejsze ich dodawania oraz następnie ciekawsze wyświetlanie dla czytelników.
Polecam wybranie szablonu, który:
- Pozwala na ciekawą prezentację zdjęć przepisów, dzięki inteligentnemu wykorzystaniu opcji wyróżnionych obrazków.
- Pozwala na ciekawą prezentację różnych kategorii przepisów na stronie głównej. Dzięki temu czytelnik może w łatwy sposób dotrzeć do poszukiwanej czy powiązanej treści.
- Pozwala na inteligentne umieszczenie reklam tak, aby nie były zbyt inwazyjne.
Przykładowe dobre szablony na bloga kulinarnego
Wszystkie prezentowane poniżej szablony są responsywne oraz przygotowane do ich profesjonalnego przetłumaczenia na język polski. Każdy z nich może również posłużyć do stworzenia bloga w kilku wersjach językowych.
- To bardzo ciekawy szablon, który pozwala na dobrą prezentację publikowanych przez ciebie przepisów kulinarnych.
- Dodatkowo szablon ten ma wbudowaną możliwość zgłaszania przepisów przez twoich czytelników.
- Pozwala na tworzenie klikalnej listy składników, celem eliminacji tych już użytych.
- Możesz określić poziom trudności, czas przygotowania oraz gotowania, rodzaj dania, kraj pochodzenia – w jednolity, pięknie wystylizowany i czytelny sposób.
- Pod każdym przepisem znajduje się przycisk umożliwiający wydrukowanie przepisu oraz osobne przyciski do zostawienia oceny na plus czy minus.
- Masz możliwość sortowania przepisów pod względem czasu gotowania, ich oceny, daty, tytuły czy liczby składników.
- Dodatkowo możesz dodać reklamy korzystając z dostępnych opcji szablonu.
- Masz do wyboru wygląd jasny czy ciemny oraz możesz zmienić tła na inne dostępne wraz z szablonem.
- Możesz również zmienić inne kolorystyczne elementy szablonu na wybrane przez siebie kolory.
- Uzyskujesz dostęp do sekcji pisania przepisów oraz do osobnej sekcji, w formie Bloga, gdzie możesz umieszczać artykuły nie będące stricte przepisami.
2. Gustos – Community Driven Recipes
To kolejny szablon na typowego bloga kulinarnego.
- Szablon z wbudowaną opcją zgałaszania przepisów przez zarejestrowanych użytkowników.
- Posiada wbudowane forum.
- Możliwość ułożenia wyglądu strony głównej z użyciem różnych elementów i pokazaniem różnych kategorii przepisów czy wpisów na blogu.
- Bardzo ciekawie wygląda strona przepisu, można bowiem sprecyzować różne elementy takie jak: czas gotowania, poziom trudności, a także sporządzić klikalną do odznaczania listę składników.

3. Food Recipes
Szablon ten to typowy szablon na bloga kulinarnego. Co go wyróżnia:
- Oddzielna sekcja dodawania przepisów oraz innych tematycznie powiązanych wpisów na blogu nie będących przepisami.
- Wbudowany jest system głosowania na przepisy przez czytelników.
- Różne kategorie przepisów można w ciekawy sposób wyświetlić na stronie głównej, dzięki inteligentnemu ułożeniu różnych widgetów.
- Dodając przepis można sprecyzować jego różne aspekty, takie jak: rodzaj kuchni, czas gotowania, czas przygotowania, ilość porcji, informacje dietetyczne.
- Strona główna zawiera ciekawy slider pokazujący zdjęcia wybranych przepisów. Slider ten ma kilka wersji wyświetlania.
- Szablon jest opracowany w 4 wersjach kolorystycznych do wyboru.
- Dodatkowo jest przewidziana opcja zgłaszania przepisów przez czytelników.

Prezentowany szablon jest zwykłym szablonem blogowym. Można na nim jednak zbudować ciekawy blog kulinarny, Szablon ten jest bowiem, prosty i przejrzysty oraz dobrze wyświetla zdjęcia reprezentujace poszczególne artykuły.

5. Fearless
Fantastyczny szablon, który choć oryginalnie nie został zbudowany dla blogów typowo kulinarnych, to idealnie się na taki nadaje.
- Szablon ten daje doskonałą opcję obrazkowego wyświetlania różnych kategorii przepisów na stronie głównej.
- Kategorie można wyróżnić innymi kolorami na przestrzeni całego bloga.
- Można dodać system ocen do każego z przepisów. Jest to syetm ocen do uzupełnienia przez publikujacego artykuł i można w nim wybrać kryteria oceny danego przepisu.
- Dodatkowo w różnych miejscach można umieścić reklamy, co jest już dostosowane przez szablon.

Wybrałeś piękny i funkcjonalny szablon na bloga, ale nie wiesz jak go przetłumaczyć na język polski? Napisz do mnie, a ja przygotuję dla ciebie profesjonalne tłumaczenie.
Ja mogę dodać od siebie, że gdyby mi kiedyś zachciało się prowadzić takiego bloga to bym nagrywał filmy jak przyrządzam takie danie i dodatkowo do wpisu umieszczał nagranie wideo, to by zdecydowanie zwiększało oglądalność i popularność rosłaby w zastraszającym tempie 🙂
Dominik recently posted..Odkładanie na później rzeczy, spraw. Pokonaj prokrastynację
@ Dziękuję Dominik,
zdecydowanie takie filmiki video pomogłyby w szybkim wywindowaniu się w wyszukiwarkach internetowych oraz niektórzy wolą oglądnąć film niż przeczytać tekst. Ja wolę w zakresie przepisów kulinarnych tekst pisany okraszony zdjęciami. W przypadku skomplikowanych przepisów i większej ilości wolnego czasu oglądam filmik 🙂
Dziekuje lece przymierzac do mojego bloga kulinarnego. Pozdrawiam serdecznie beata
Dziękuję Beato za twój komentarz.
Od jakiegoś czasu myślę o stworzeniu bloga kulinarnego dlatego z zaciekawieniem przeczytałam wpis. Mam jednak pytanie. Przedstawione są tu płatne szablony, a ponieważ zainteresował mnie szablon nr 3 znalazłam też bezpłatny. Czy jest znacząca różnica w funkcjonalności pomiędzy tymi dwiema wersjami?
Alufka recently posted..Nawet 65 zł za Wymarzone Konto w Raiffaisen Polbank. Oprocentowane do 2%.
@ Alufka,
nie wiem, gdzie znalazłaś ten sam szablon bezpłatnie. Podejrzewam jednak, że jeżeli jest to ten sam i bezpłatny to może być oferowany nielegalnie przez kogoś. Miałam dwóch klientów, którzy zdobyli szablony, generalnie odpłatne, z nielegalnych źródeł za darmo, albo za grosze. Niestety okazało się, że były zawirusowane i niezbędnym było oczyszczenie całej strony z wirusów.
Czy tak może być w twoim przypadku, nie wiem. Jednak radziłabym zbadać serwis, które je oferuje nieodpłatnie. Zoreintuj się, czy jest oferowane wsparcie techniczne do takiego szablonu, to jest ważne w razie jakichkolwiek problemów. Warto w tym zakresie zainwestować w szablon, aby mieć profesjonalne wsparcie w razie problemów technicznych, problemów z konfiguracją czy stylizacją.
Niektóre szablony mają wersję płatną pełną i ubogą, mocno okrojoną z funkcji za darmo. Najczęściej wtedy znajdziesz je w oficjalnym repozytorium Wordpressa albo na stronie autorów. Innych źródeł lepiej unikać. Masz wtedy pewność, że nie łamiesz prawa i nie narażasz się na zainfekowany kod.
Sampixel recently posted..Wizytówki Wiedźmina – ręczna robota kilku zapaleńców
@ Sampixel,
dziękuję i potwierdzam.
🙂 Nazwy obydwu szablonów są takie same, a ja zasugerowałam się samą nazwą.
Chyba mi się gdzieś wczoraj śpieszyło 🙂 bo zazwyczaj wszystko dokładnie analizuję od podszewki.
A znalazłam go w swoim panelu wordpressa.
Dzięki piękne na odpowiedź. Pozdrawiam 🙂
Alufka recently posted..Nawet 65 zł za Wymarzone Konto w Raiffaisen Polbank. Oprocentowane do 2%.
Hm, niektóre szablony są rzeczywiście bardzo ciekawe, prezentują właściwie dania, tak smakowicie, że osoba przed obiadem jest jeszcze bardziej głodną.
Tu mam pytanie, a jak z szybkością tych szablonów? Jest tu pełno plików graficznych, czy mają dobrze szybkie, napisane kody szablonu?
Pozdrowienia, Martyna
Martyna recently posted..Twórz treść na stronie / sklepie internetowym jak Solar Impulse 2
Witaj Martyno,
z kodami szablonów jest różnie. Te wskazane mają dobre komentarze, a dodatkowo pracowałam na dwóch z nich i nie było żadnych problemów. Chcąc przyspieszyć otwieranie się strony internetowej należy wykonać różne działania, między innymi przechowywać pliki multimedialne na serwerze zewnętrznym, np. Amazon S3, szczególnie, że blogi kulinarne mają z reguły dużo zdjęć dodawanych.
Generalnie gotowanie to ciekawa umiejętność, jak zaczynałem gotować szukałem przepisów w internecie, teraz podglądam koleżankę w kuchni, niejasności tłumaczy na bieżąco 😉
Krzysztof Krajewski recently posted..Wolfteam transformation – Oficjalny Trailer
Dziękuję Krzysztofie,
to właśnie jedna z tych zalet przepisów online 🙂
Justyna teraz na spokojnie chcialam Ci napisac, bo wlasnie szukam idealnego szablonu na swojego bloga (modanabio.com), ktory wczesniej byl blogiem lajfstajlowym, ale przestawilam sie na same kulinaria. Poki co uzywam szablon Fashionistas (chyba pol blogosfery lajfstajlowej go ma). Ale szukam ukladu kafelkowego, bo mysle, ze blog kulinarny ma przede wszystkim wejscia z wyszukiwarek, a w takim przypadku najlepiej, by czytelnik jak najwiecej wpisow mogl ogarnac wzrokiem. Dlatego uklad kafelkowy jest tu naj. Probowalam szablony (darmowe) takie jak Evolve, Inkness, Pinboard, Fukasawa (byl tu problem z polskimi znakami). I jeszcze Virtue i Origin. Z platnych szablonow podpatrzylam na znanych blogach kulinarnych ThemesIndep Simple Mag (ma go Klaudyna Hebda) lub Arcadia (ma go whiteplate). POki co szukam, ale te wyrane przez Ciebie bardzo mi sie podobaja. Pozdrawiam serdecznie Beata
BEATA REDZIMSKA recently posted..Share week – 3 blogi – 3 kobiety, które mnie inspirują.
Dziękuję Beato,
warto od poczatku wystartować z szablonem płatnym. Opłaty za nie nie są duże w porównaniu z czasem, jaki potencjalnie należy przeznaczyć na problemy techniczne i przerabianie szablonów bezpłatnych.
Reczywiście warto mieć ciekawy układ na stronie głównej, ale warto również przeanalizować wyglądu podstrony przepisu czy wpisu na blogu. Te będą bowiem bardzo często wyszukiwane z wyszukiwarek, jako oferujące konkretne przepisy.
Bardzo ładnie przygotowany artykuł o gotowaniu. Moim zdaniem blogi o gotowaniu mają bardzo duże wzięcie. A walka o pozycję w Google jest bardzo zacięta. Jednak bez bardzo dobrej domeny nie ma co liczyć na dobry ruch. Ponadto mając produkt z poza tej branży nie za bardzo się takiego bloga kalkuluje prowadzić. Mam w kieszeni domenę http://zdrowieiuroda.com mam zamiar zgarnąć trochę ruchu w szerszym zakresie tematów. Zastanawiam się tylko co do formy. Ostatecznie chyba zwycięży opcja katalogu artykułów gdzie autorzy mający swoje strony będą mogli je u mnie promować poprzez ciekawe napisane przez siebie artykuły. Jeśli będę miał już gotowy katalog zaproszę Cię do współpracy. Pozdrawiam: George Buqdal
Dziękuję George!
Heh „co zrobić na obiad” 🙂 ile to już razy wyszukiwałem czegoś nowego
Co do samych szablonów, to jak ładny i przemyślany by nie był to niskiej jakości zdjęcia dań powalą stronę. Trzeba dbać zarówno o smak, jak i estetykę podania (i sfotografowania).
odLot Paweł Jakubowski recently posted..FAQ Pilota drona – czyli 6 rzeczy, o których musisz wiedzieć
Tak jak napisałaś blogów kulinarnych są tysiące.
Pierwszym pytaniem jest czym mój blog będzie inny do tych tysięcy.
Jak szukam konkretnego przepisu pytam googla i nie jest dla mnie istotne gdzie go znajdę. Wracam tylko na blogi, które są prowadzone w wyjątkowy sposób.
Wybór szablonu jest ważny i warto za dobry szablon zapłacić. Sam bardzo długo szukałem szablony n swojego bloga.
ZenLider recently posted..Jak Zbudować Wizerunek Na Facebooku w 60 Dni
@ ZenLider,
dziękuję za Twoje uwagi. Mam podobne przemyślenia. Szablon to zdecydowanie cenny czynnik odróżniający, ale również ważne jest osobiste zaangażowanie w bloga przez prowadzącego, a także profesjonalizm w przekazywanej wiedzy 🙂
Ja myślę że warto zaiwestować te 50$ na jakiś fajny premium szablon, bo czasami mają one już wbudowane fajne wtyczki. Poza tym często nie mają masy linków w stopce co szkodzi w SEO.
Według mnie są dwie najważniejsze rzeczy, jeśli chodzi o szablon bloga kulinarnego – przejrzystość i układ graficzny, który musi dawać możliwość atrakcyjnej prezentacji potraw… i dodatkowo jakosciowo dobre wpisy!
Geniusz Polo recently posted..Pomysły na kobiecy biznes – lista TOP4 !
Owszem te templatki może i ładnie wyglądają,są dość funkcjonalne, ale niestety używa ich bardzo duża liczba osób:(
@ Cezary,
każdy szablon można przerobić na wiele różnych sposobów z wykorzystaniem dostępnych opcji, dzięki temu za każdym razem uzyskuje się nowy i oryginalnie wyglądający blog, czy serwis.
Lubię kotować i korzystam z kilku ulubionych stron poświęconych gotowaniu. Jeśli jest coś trudniejszego do przyrządzenia korzystam ze stron które posiadają filmiki, to bardzo ułatwia gotowanie. Większość portali powinno mieć dostępne filmiki.
kucharz recently posted..Kontenery standardowe
Mam projekt własnego bloga kulinarnego i nie mogłam się zdecydować na efektywny szablon. Dzięki za rady!
ika recently posted..Zapraszamy do naszego nowego punktu w Tarasach Zamkowych promującego nową kolekcję
Skorzystam z Twojej propozycji i wykorzystam pomysł nr. 5. Jak dla mnie przejrzysta, użyteczna i intuicyjna pod blog kulinarny. A takim mam zamiar się zająć, materiały prawie już mam i będę działać 🙂
kuchta recently posted..Lubelski Finał Pucharu Polski 2014/2015 – Motor Lublin triumfuje!!!
@ kuchta,
super! Cieszę się, że moja analiza się przydała.
Informacje na blogu są świetne nie jednokrotnie z nich korzystam 🙂 I teraz też już wiem jaki będzie funkcjonalny i przejrzysty szablon na bloga.
Pozdrawiam
anka recently posted..BON PODARUNKOWY NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Pomocny wpis w wyborze bloga kulinarnego 🙂 a mam w planach takowy blog 🙂
werka recently posted..The difference between egoism and self-love
Spodobał mi się szczególnie szablon Fearless estetyczny i czytelny.
nadaje się świetnie do mojej tematyki bloga pomyśle o zakupie.
Dzięki!
Ethero recently posted..Nowi bohaterowie w Hearthstone!
Ciekawa paczka szablonów
Pomocne rady, otwierając własnego bloga artykuł niezmiernie mi pomógł. Dziękuję 🙂
Trzeba wybrać tak by smakowicie wyglądał. Dla młodzieży przyciągający może być hamburger lub frytki z coca colą, dla ludzi odchudzających się sałatka bądź sok ze świeżo wyciśniętych warzyw i owoców. Dla każdego co innego.
Też nie lubię gdy szukam przepisu, a zamiast porządnego przepisu widzę że jest napisane mąka, cukier, jajka itd. Bez żadnych dokładnych wagowych czy ile szklanek czegoś mam dodać.
Pierwsza zdecydowanie najbardziej mi się podoba i z chęcią wchodziłabym często na takiego bloga.
Wybierając bloga kulinarnego powinniśmy zwrócić uwagę na pozycję związaną ze zdjęciami na blogu. Odgrywa to duże znaczenie przy odbiorze naszych wykonanych potraw.
Norbert recently posted..Płock Autobusy, autokary, busy, przewozy osób – sprawdź!
Dziękuję za ta analizę, moja koleżanka właśnie poszukuje szablonu na bloga o gotowaniu, wyślę jej Twoją stronkę:)
Justyna Specjalistkanet recently posted..Jaki samochód jest dla nas OK?
podobno takimi blogami kulinarnymi jest juz przesyt, ale jednak wszystkie mają dużo zwolenników i dobrze prosperują, więc jak widać, nigdy ich za wiele;) Ja lublie dużo zdjęć dań i zdjęcia z samego przygotowania. Albo wszystkich składników które będą potrzebne do przygotowania.
Zobacz piękną ceramikę sklep internetowy: rękodzieło sklep internetowy
Brawa dla Autorki za tak dobrze i logicznie zebrane informacje. Mysle, ze beda ogromna pomoca dla osob zaczynajacych dopiero swoja przygode z blogiem kulinarnym (do jakich sama zreszta naleze).
Z wlasnego doswiadczenia widze, ze czesto popelnianym bledem jest swoisty „przerost formy nad trescia”, tzn osoba ktora ma 1, 2 posty na stronie zamiast skupic sie na tworzeniu tresci i przede wszystkim – dobrej jakosci zdjec, spedza godziny, dni i tygodnie nad dopracowaniem szablonu, szukaniu informacji o pozycjonowaniu itd. Wydaje mi sie rowniez, ze nie ma sensu inwestowac na samym poczatku w platne szablony, ktore chociaz czesto naprawde piekne – moga nie sprawdzic sie zupelnie do potrzeb naszej strony. A te potrzeby poznamy tak naprawde dopiero po przetestowaniu 10 innych, darmowych szablonow, ktore spersonalizujemy za pomoca wbudowanych opcji. Planowanie wygladu strony to jedno, ale to w praktyce zazwyczaj dopiero widzimy co podoba sie nam a potem – naszym czytelnikom. Zgadzam sie tez w 100% odnosnie „czystosci” strony – kategorie i ilosc tresci powinny byc jednymi z glownych czynnikow dla wyboru template’a. Ja swoj ostatnio zmienilam a juz mnie korci do kolejnych poprawek – tak to juz chyba jest, ze apetyt rosnie w miare jedzenia 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za obszerny komentarz!
Tego własnie szukałam. Od dłuższego czasu planuję założenie bloga kulinarnego. Na razie zbieram materiały – piszę teksty i robię zdjęcia, żeby mieć je na zapas i żeby wczuć się w tę nową sytuację 🙂 W niedługim czasie zamierzam też zainwestować w sprzęt (lampy, blendy, ładne naczynia itp). Czy możesz napisać jak reklamować bloga kulinarnego i gdzie?